NYT: Cum ar fi fost torturați de CIA islamiștii, în centre secrete din întreaga lume, inclusiv România

NYT: Cum ar fi fost torturați de CIA islamiștii, în centre secrete din întreaga lume, inclusiv România
Publicat: 09/10/2016, 09:32

După ce au fost supuși tratamentelor agonizante în penitenciare secrete din numeroase țări ori practicilor coercitive din centrul militar pentru detenție de la Guantanamo Bay, mulți foști deținuți au dezvoltat probleme mentale persistente, conform unor documente medicale guvernamentale și unor foști medici civili și militari, scrie cotidianul The New York Times într-un material intitulat „Moștenirea lăsată de tortura americană asupra minților”.

Documentele atestă practicile la care au fost supuși suspecții de terorism în cadrul interogatoriilor efectuate de Agenția Centrală de Informații (CIA). „Bătăile, privarea de somn, amenințările și alte tactici brutale au generat probleme psihice persistente pentru foștii deținuți din centrele speciale ale CIA și de la Guantanamo”, notează autorii materialului din NYT, Matt Apuzzo, Sheri Fink și James Risen.

Cel puțin jumătate dintre cei 39 de suspecți deținuți în cadrul programului CIA de „extrădări extraordinare” și supuși „interogatoriilor speciale” – care includeau privarea de somn, stropirea cu apă aproape înghețată, lovirea de pereți și închiderea în cutii asemănătoare cu sicriele – manifestă probleme de natură psihiatrică precum sindrom de stres posttraumatic, paranoia, depresie sau stări de psihoză.

Alte sute de persoane transferate prin centrele secrete ale CIA sau deținute la Guantanamo – unde au fost supuse tehnicilor de izolare senzorială, segregării, amenințărilor cu câini ori altor tactici – prezintă afecțiuni psihice. Între timp, aproape toate aceste persoane au fost eliberate.

Potrivit NYT, un centru secret pentru detenție al CIA din București ar fi fost utilizat în perioada 2003-2006, unitatea similară din Polonia ar fi funcționat în anii 2002-2003, iar cea din Lituania, în 2005-2006. Centre similare ale CIA au funcționat în Afganistan și Thailanda. În plus, sute de suspecți de terorism au fost deținuți în penitenciarul militar american de la Guantanamo Bay, începând din anul 2002.

Unul dintre foștii deținuți interogați, Mohamed Ben Soud, a declarat că a fost supus tehnicii stropirii cu apă aproape înghețată. Inițial, a fost supus acestui tratament abuziv în închisoarea CIA din Kabul (Afganistan). Își amintește cum era introdus într-o folie de plastic, dezbrăcat, cu mâinile încătușate deasupra capului. I se turna apă foarte rece pe corp. După detenția în Afganistan, bărbatul, care acum are 47 de ani, a fost transferat în centre CIA din Thailanda, Polonia, România și Lituania.

La interogatorii, a spus în mod repetat că nu era inamic al Statelor Unite. Născut în Libia, fugise în Pakistan în anul 1991 și se alăturase unui grup islamist care încerca să înlăture Administrația Muammar Kadhafi, aflată la putere în acea perioadă la Tripoli. La interogatorii, a negat permanent că ar avea vreo legătură cu rețeaua teroristă Al-Qaida sau cu liderul de atunci al organizației, Osama ben Laden. În anul 2004, Mohamed Ben Soud a fost transferat de SUA în Libia, iar din anul 2011 este liber.

„Nu există niciun dubiu că aceste tehnici speciale de interogare au fost absolut incompatibile cu valorile americane, iar efectele generează provocări de durată pentru noi, ca țară, și pentru indivizii implicați”, a admis Ben Rhodes, adjunct al consilierului prezidențial american pentru Siguranța Națională.

Administrația SUA nu a evaluat efectele psihologice pe termen lung ale tehnicilor extraordinare de interogare care au fost aplicate în contextul combaterii terorismului. Întrebat despre consecințele psihice pe termen lung, un purtător de cuvânt al Pentagonului a transmis că deținuții au fost tratați uman și au avut acces la servicii medicale excelente. CIA a refuzat să facă vreun comentariu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună